Individuelle rejser

Samarkand

”Religioner opløses som tåger, kongeriger forsvinder, lærtes arbejde består i evighed” – Ulugbek, hersker, matematiker og astronom og om nogen sønnen af Samarkand.

Samarkand er om noget indbegrebet af Silkevejen og Centralasien og har på mange måder samme mytiske status som tidligere tiders filosofiske og videnskabelige magtcentre Alexandria, Rom og Athen.

Samarkand er en stor by og de utroligt mange smukke seværdigheder ligger relativt spredt, så det er en god ide at have god tid i byen. Ikke desto mindre finder man relativt hurtigt ud af at finde rundt i Samarkand som udover at være en historisk og arkitektonisk enestående perle også er en meget aktiv universitetsby velsignet med mange unge mennesker med respekt for den historiske arv og mod på livet

Samarkand har siden det 5. århundrede før vores tidsregning været et naturligt handelsbindeled mellem Europa og Persien, Indien og Kina, hvilket afspejler sig meget tydeligt i gadebilledet, hvor det etniske mix er endog meget tydeligt og du vil uvilkårligt se udprægede sydøstasiatiske, russiske, europæiske, indiske, mellemøstlige og persiske ansigtstræk i gadebilledet.

Samarkands største seværdighed er det enestående og centralt placerede Registan Square, hvor det matematiske geni Ulugbek angiveligt har undervist i matematik og astronomi i madrassaen som nu bærer hans navn og helt berettiget er udsmykket med astronomiske konstellationer.

En anden meget væsentlig og yderst interessant seværdighed i Samarkand er Ulugbeks observatorium som meget tydeligt illustrerer hvor langt fremme regionen var i forståelse af naturvidenskab og astronomi.

Ulugbek opførte et observatorium i tre etager i 1420erne med en delvis underjordisk sekstant på 11 meter med en radius på lige over 40 meter. En fascinerende præstation tidspunktet taget i betragtning og med dette manuelle instrument beregnede Ulugbek bla. årets længde med en nøjagtighed på et minut i forhold til nutidens computerudregninger.

Det er desuden stadig Ulugbeks beregning af jordens hældningsakse på 23,52 grader som er gældende i dag – Godt 600 år senere og helt uden brug af optiske hjælpemidler !

Ønsker du at besøge Samarkand på din rejse i Usbekistan, så kontakt Happy Lama Travel med dine præferencer og lad os sammen arrangere en spændende individuel rejse til Usbekistan.

Bukhara
Ferghana Valley
Karakalpakstan
Khiva
Nuratau-Kyzylkum
Khorezm
Samarkand
Shakhrisabz
Silkevejen
Tashkent
Termez

Lamanyt

Referencer