Individuelle rejser

Shakhrisabz

Shakhrisabz er en af ​​de smukkeste og mest farverige byer i Usbekistan, beliggende kun 80 km syd for Samarkand på den anden side af bjergpasset Takhta-Karacha, hvilket gør Shakhrisabz til et godt mål for en dagudflugt fra velbesøgte Samarkand.

Shakhrisabz er 2.700 år gammel og har altid spillet en væsentlig rolle i historien om centralasiatiske region. Byen hed tidligere Kesh og var i datiden et berømt centrum for kultur, handel og håndværk samt hovedstad i det gamle rige Sogd.

Alexander den Store erobrede byen 329 f.Kr. og snart var den hellenistiske kultur dominerende, men Shakhrisabz har størst lokal betydning og er allermest berømt for at være Timur Lenks (Tamerlanes) fødeby. Da Timur Lenk gjorde byen til sin fæstning og byggede Ak-Saray paladset omdøbte han den til Shakhrisabz, som betyder Grøn by på persisk.

Der er mange myter knyttet til Timur Lenk og opførslen af Ak-Saray paladset som det tog mere end 25 år at bygge. De to rigt udsmykkede hjørnetårne var 80 meter høje og den centrale plads 250 meter lang og 125 meter bred. Timur Lenk var meget bevidst om grandiositeten af sit palads, da der øverst i buen over hovedindgangen, til skræk og advarsel, står skrevet ”Hvis du udfordrer vores magt, så kig på vores bygninger”

Ikke langt fra Ak-Saray opdagede man i 1943 en ydmyg krypt med inskriptioner som kunne indikere at den var tiltænkt Timur Lenk, som dog er begravet i Samarkand.

Ønsker du at besøge Shakhrisabz på din rejse i Usbekistan, så kontakt Happy Lama Travel med dine præferencer og lad os sammen arrangere en spændende individuel rejse til Usbekistan.

Bukhara
Ferghana Valley
Karakalpakstan
Khiva
Nuratau-Kyzylkum
Khorezm
Samarkand
Shakhrisabz
Silkevejen
Tashkent
Termez

Lamanyt

Referencer