Individuelle rejser

Rundrejse i Det Nordlige Peru 2

Individuelt rejseforslag på 17 dage til Peru.
Lima Chiclayo Kuelap Cajamarca Trujillo Huaraz Cordillera Blanca

– Du bestemmer selv afrejsedatoen
– Arrangeres fra en person
– Kan forkortes og forlænges – Vi har de gode ideer
– Kan arrangeres med **, ***, **** og ***** hoteller
– Indhold ændres efter jeres ønsker
– Intet højsæsontillæg
– Kan let kombineres med Bolivia, Ecuador, Galapagos, Amazonas og Sydperu.

Skriv til os og få et tilbud – Happylama@happylamatravel.com

Kort

Rejse-til-Peru-Lima-Chiclayo-Chachapoyas-Kuelap-Leimebamba-Cajamarca-Trujillo-Huaraz-Chavin-Chacas

Dag 1: Ankomst til Lima

Ved ankomsten i Limas internationale lufthavn står operatøren klar og I vil blive kørt til hotellet som ligger i Limas fashionable forstad Miraflores.

Happy Lama Travel anbefaler at I forkæler jer selv efter en meget lang flyvetur og besøger Limas mest fashionable restaurant Rosa Nautica, som ligger på en mole ude i Stillehavet. Restauranten er specialister i seafood, men udbyder hele paletten af peruansk gastronomi inkl. lokalt produceret rødvin og selvfølgelig nationaldrikken Pisco Sour.

Maden er udsøgt, atmosfæren er fantastisk, betjeningen er eksemplarisk, portionerne er store og priserne er billige sammenlignet med Danmark. Det er absolut en oplevelse, som I bør unde jer selv. Happy Lama Travel arrangerer bordbestillingen.
Lima - Plaza de Armas

Dag 2: Lima-Chiclayo (Fly)

I kan vælge mellem et tidligt morgenfly eller et sent eftermiddagsfly afhængig af om I ønsker at bruge tiden i Lima eller Chiclayo. Der er selvfølgelig fordele og ulemper ved begge dele men vi anbefaler morgenflyet, da I får mulighed for at udforske Limas få seværdigheder den sidste dag.

Chiclayo er grundlagt i 1600-tallet af spanske missionærer på et sted hvor vigtige handelsveje mødes mellem kysten, højlandet og junglen hvilket har gjort at Chiclayo altid har været en velhavende handelsby.

Området omkring Chiclayo er kendt for sine heksedoktorer “brujos” som på mystisk vis uddriver alle onde ånder. En disciplin som tages meget seriøst i området og en vaskeægte uddrivelse kan vare i ugevis.

Mercado Modelo er et af Perus mest interessante markeder hvor der udbydes alt mellem himmel og jord. Det er specielt interessant at besøge “Mercado de brujos” altså heksedoktorernes marked, hvor ingredienserne til deres mærkværdige seancer fremskaffes.Plaza de Armas Chiclayo

Dag 3: Chiclayo (Lord of Sipan & Lord of Sican)

Chiclayos omegn er fyldt med spændende og rige arkæologiske udgravninger fra tiden før inkaerne. Den vigtigste af dem alle er kongegravene ved Sipan som stammer fra Mochekulturen ca. 300-1200. Kongegravene ved Sipan blev opdaget næsten intakte så sent som i 1989.

Udover at besøge selve gravene besøger I også det tilhørende museum hvor de udgravede genstande udstilles. Sipanmuseet i byen Lambayeque er et usædvanligt smukt og interessant museum med nærmest ubeskriveligt mange artefakter fra primært Mochekulturen. De kæmpemæssige næsesmykker som nærmest dækkede hele underansigtet er fantastiske.

I besøger også det ligeså seværdige Sicanmuseum i byen Ferreñafe som gennem 20 år har samlet og restaureret artefakter fra Sicankulturen – en subkultur som eksisterede i området ca. 700-1100. Det er meget vanskeligt at skelne Sicankulturens traditioner og levevis fra Mochekulturen.Chiclayo - Lord of Sipan

Dag 4: Chiclayo-Bagua Grande-Chachapoyas

Den første lange dag gennem det peruanske landskab bringer jer fra Perus kystørken over Andesbjergenes laveste pas Abra de Porculla 2.145 moh. via Bagua Grande til Chachapoyas som ligger i 2.335 moh. på østsiden af Andesbjergene mod Amazonas.

På vejen oplever I en stor forandring i landskabet som bliver langt mere frodigt.

Chachapoyas er med sine godt 21.000 indbyggere områdets hovedby og centrum for spændende trekkingmuligheder i området.

Chachapoyas er en hyggelig afslappet by hvor livet leves på den centrale plads Plaza de Armas. Chachapoyasegnen var hjemsted for Chachapoyakulturen ca. 800-1470.

Chachapoyaskulturen er også kendt som “skyfolket” da egnen er fugtig og bevokset af tågeskov. Chachapoyas - Plaza de Armas

Dag 5: Chachapoyas-Kuelap-Tingo

Denne spændende dag bringer jer ad spektakulære veje fra Chachapoyas til den fantastiske ruin Kuelap 3.100 moh. og videre til den lille by Tingo.

Kuelap som må anses som et af turens højdepunkter er en af de største, vigtigste og bedst bevarede arkæologiske perler i Sydamerika. Kuelap blev bygget som en befæstet by ca. 900 – 1100 og ligger meget isoleret på toppen af en klippe med udsyn til alle sider.

Det anslås at der er anvendt mere materiale til Kuelap end til Gizapyramiderne i Egypten. Kuelaps ovale fæstningsværk er 700 meter langt og mellem 6 og 12 meter højt med smalle dybe indgange hvilket praktisk talt gjorde Kuelap uindtagelig.

Kuelap som stadig er under udgravning er placeret så afsides at de sidste to km. foregår til fods. På trods af Kuelaps enorme arkæologiske betydning gør isolationen at der kommer meget få turister.

Når udgravningerne og rekonstruktionerne er færdige vil Kuelap uden tvivl være en stærk konkurrent til Perus absolut førende turistattraktion Machu Picchu.Kuelap - Chachapoyas

Dag 6: Tingo-Leimebamba

Denne dag er en dejlig afslappende dag hvor I har god tid til at nyde det meget smukke landskab som I passerer mellem de to små autentiske byer Tingo og Leimebamba.

Når I ankommer til Leimebamba besøger I det lille interessante museum lidt udenfor Leimebamba hvor Chachapoyamumier og artefakter fundet ved Laguna de Los Cóndores i 1996 er udstillet.

Leimebamba er en meget lille afsides beliggende by med meget få turister og byen har masser af ægte andisk charme. Den lille Plaza de Armas med den massive stenkirke er et fantastisk sted at opholde sig og observere hvordan livet passerer forbi.

Heste er et helt almindeligt transportmiddel og køer drives gennem gaderne som det mest naturlige.Vejen mellem Chachapoyas og Leimebamba

Dag 7: Leimebamba-Celendin-Cajamarca

Endnu en spændende og meget smuk dag venter jer når I kører fra Leimebamba til den spændende og historisk betydningsfulde by Cajamarca 2.650 moh. I kører mod Cajamarca ad hvad der sagtens kan betegnes som en af de smukkeste men også hårdeste veje i Peru.

I kører over adskillige bjergpas, gennem tågeskov og gennem dybe kløfter og små landsbyer til den lille hyggelige by Celendin hvor I typisk vil gøre stop for frokost. Celendin har en meget smuk kirke på Plaza de Armas. I fortsætter videre til Cajamarca hvortil I vil ankomme sent på eftermiddagen.

Der er mange ting at se og udforske i Cajamarca. Som altid i peruanske byer ligger alting dejlig centralt omkring Plaza de Armas som enhver by i Peru uanset størrelse har gjort meget ud af.Vejen mellem Leimebamba og Celendin

Dag 8: Cajamarca (Ventanillas de Otuzco)

Om morgenen besøger I Ventanillas de Otuzco som ligger meget tæt på Cajamarca. Ventanillas de Otuzco er velbevarede begravelseshuler hugget ud i klipperne fra før Inkatiden.

Efter dette besøg er dagen til fri disposition. Cajamarca har stor historisk betydning hvor den vigtigste begivenhed fandt sted i 1532 da inkakongen Atahualpa blev taget til fange af den spanske hærfører Fransisco Pizarro hvilket i realiteten var begyndelse på enden for Inkariget.

Cajamarca er med sine 135.000 indbyggere egnens absolutte centrum men bevarer et afslappet kolonialt præg. Som altid i peruanske byer er markedet et meget farverigt og eksotisk sted at spendere noget tid.

Cajamarcas historiske centrum er som et levende museum, der venter den besøgende med storslåede kirker og smukke koloniale bygninger som er bevaret næsten intakt siden kolonitiden.

På Plaza de Armas finder I katedralen og San Francisco kirken. Ikke langt derfra ligger den aldrig færdiggjorte kirke Belen ligesom huset hvori Atahualpa blev holdt fanget af Fransisco Pizarro ligger tæt på katedralen.

Et par hundrede meter syd for Plaza de Armas finder I udsigtspunktet Santa Apolonia hvorfra I har et fantastisk skue ud over den omfangsrige by. Den lange trappe fra byens centrum er meget kunstfærdigt udført.Cajamarca - Ventanillas de Otuzco

Dag 9: Cajamarca-Trujillo (Heksens tempel)

I kører ”ned af bakke” fra Cajamarca til I igen når Stillehavskysten ved Pacasmayo hvorfra I følger Panamericana highway mod Perus tredjestørste by Trujillo med ca. 770.000 indbyggere.

På vejen besøger I heksens tempel som huser efterladenskaberne af hvad som menes at være den første kvindelige Mocheleder. Mumien er så velbevaret at man stadig kan se tatoveringer på armene og der er spor efter menneskeofringer som man kender det fra den senere Inkakultur.

I ankommer til Trujillo ud på eftermiddagen så der er god tid til at nyde byens Plaza de Armas som huser nogle af Perus smukkeste koloniale bygninger. Trujillo blev grundlagt af Fransisco Pizarro i 1534 og er opkaldt efter hans fødeby i Estremadura i Spanien.Trujillo - Kolonial arkitektur - Plaza de Armas

Dag 10: Trujillo (Chan Chan, Regnbuetemplet, Månetemplet, Huanchaco)

Ligesom Chiclayos omegn er Trujillos omegn et orgie i spændende arkæologiske udgravninger hvor især Chan Chan skiller sig ud ved at være den største by på de amerikanske kontinenter før Columbus og samtidig er det den største lerby i hele verden.

Chan Chan husede 60.000 indbyggere i 1300-tallet da Chimukulturen var på sit højeste. Chan Chan var en rig by med ekstravagante sølv og guldudsmykninger. I besøger også de spændende udgravninger af Månetemplet fra Mochekulturen og regnbuetemplet fra Chimukulturen.

I aflægger desuden den lille fiskerby Huanchaco et besøg. Udover at være et populært samlingssted for surfere er Huanchaco kendt for at være et af de sidste steder langs den peruanske nordkyst hvor fiskerne stadig bruger små sivbåde flettet af Tortorasiv – Præcis som man gjorde det for godt 2.000 år siden.

Huanchaco er desuden kendt for sin fine seafood og I vil typisk spise frokost på en restaurant med udsigt over Stillehavet.Caballito - Sivbåd - Huanchaco

Dag 11: Trujillo-Cañon del Pato-Huaraz

Turens “værste” dag rent vejmæssigt – men måske turens bedste dag hvis I virkelig holder af at komme “off the beaten track” og mærke underlaget. I forlader Panamericana highways fine asfalt og kører ad en meget lidt anvendt vej gennem en af verdens mest spektakulære vejstrækninger Cañon Del Pato til et af Perus absolut smukkeste områder – Cordillera Blanca (De hvide bjerge) og Andesbjergenes Kathmandu, byen Huaraz for foden af Perus og Det Tropiske Bæltes højeste bjerg Huascarán 6.768 moh.

Efter en lang køretur fra kysten til den meget afsides beliggende by Huallanca kører I gennem Cañon del Pato – Ændernes kløft.

Cañon del Pato med brusende Rio Santa i bunden adskiller de to bjergmassiver Cordillera Blanca og Cordillera Negra som tårner sig op med ned til blot 10 meters adskillelse. Vejen er sprængt ind i klippen på Cordillera Negra siden af kløften og på en 15 km. strækning kører I gennem 35 groft udhuggede tunneller.

Fra byen Caraz i den nordlige del af Cordillera Blanca bliver vejen asfalteret igen og I nærmer jer Huaraz. Fra Caraz bliver det tydeligt hvorfra Cordillera Blanca har sit navn da de store gletsjerklædte bjergmassiver åbenbarer sig hele vejen mod Huaraz.

I passerer bl.a. majestætiske Huascarán på vejen. En isdækket kæmpe som I stifter nærmere bekendtskab med på dag 14 når I passerer Cordillera Blancas højeste bjergpas Punta Olympica 4.890 moh.Cañon del Pato

Dag 12: Huaraz-Chavin (Chavin de Huantar)

Når I kører fra Huaraz gennem Huaylasdalen mod Chavin de Huantar vil I opleve at landskabet er langt barskere og mindre frodigt end tilfældet var omkring Chachapoyas og Cajamarca længere nordpå.

I kører langs med Cordillera Blancas vestside og krydser bjergmassivet gennem Kahuish tunnellen i 4.516 moh. Chavin de Huantar komplekset stammer som navnet antyder fra den højtstående Chavinkultur som herskede i området så tidligt som 1500-300 før Kristus. Chavin de Huantar templet var kulturens religiøse og kulturelle centrum.

Templet ser umiddelbart ikke ud af så meget, men har en fantastisk underjordisk sektion og det er tydeligt at Chavinfolket var dygtige arkitekter og håndværkere.

Udefra ser I en stor let nedsunket plads foran hvad der synes at være en jordvold. ”Jordvolden” er imidlertid en sindrig konstruktion af underjordiske gange og kamre. I hjertet af templet står den største helligdom – Den smukt udskårne stenstøtte Lanzon de Huantar.Chavin de Huantar, Cordillera Blanca

Dag 13: Chavin - Chacas

Modsat de fleste turister som besøger Chavin de Huantar på endagesture fra Huaraz fortsætter I nordpå på østsiden af Cordillera Blanca til den lille og typisk andiske by Chacas.

Det ser ikke ud af meget på kortet men vejen er smal og snoet. I følger en af Amazonasflodens ophavsfloder og kører gennem små landsbyer hvor der sjældent kommer udlændinge indtil I ankommer i Chacas.

Chacas er en fantastisk by at opholde sig i hvis man godt kan lide at komme langt væk fra turiststrømmen og opleve den ægte afslappede andiske stemning. I vil med det samme lægge mærke til at Plaza de Armas i Chacas er meget mere spartansk end de normalt meget veltrimmede pladser i alle andre peruanske byer uanset størrelse. Faktisk er den blot en græsmark.

Årsagen er at der hvert år sidst i august holdes en festival for den stedlige helgen hvor højdepunktet er en slags kollektiv tyrefægtning som man bl.a. kender det fra Pamplona i Spanien.

Plaza de Armas er smukt omgivet af typiske hvidkalkede huse med typiske træbalkoner og flankeret af den imponerende kirke som den italienske Don Bosco orden har finansieret og bygget. Don Bosco ordenen har også etableret et fascinerende uddannelsesprogram i byen hvor børn og unge lærer forskellige slags håndværk til en perfektion man ikke skulle tro mulig.

Solnedgangen bag Cordillera Blancas 6.000 meter høje tinder er fabelagtig smuk set fra Chacas.Chacas - Cordillera Blanca

Dag 14: Chacas-Punta Olympica-Yungay-Huaraz

Fra Chacas begynder I den fascinerende opkørsel til Cordillera Blancas højeste bjergpas Punta Olympica 4.890 moh. hvorfra I har en fabelagtig udsigt mod bl.a. Perus og Det Tropiske Bæltes højeste bjerg Huascarán 6.768 moh. som fire af Happy Lama Travels gæster præsterede at bestige i 2008.

I fortsætter over passet og ned gennem Ulta kløften. På vejen møder der jer det ene fantastiske skue efter det andet. Vand, sol og sne er en meget fotogen kombination.

Vel nede i Huylasdalen tager I en kort afstikker til Den begravede by Yungay for foden af Huascaran. Ved det voldsomme jordskælv i maj 1970 blev et stort stykke af Huascarans nordlige top revet løs og forårsagede et gigantisk jordskred som på få minutter forvandlede Yungay fra en livlig by med 30.000 indbyggere til en kirkegård – Kun meget få indbyggere overlevede denne forfærdelige dag.

I dag rager kun den gamle katedrals tårne og et par palmetræer op af jorden og det er med en vis respekt at man bevæger sig rundt i området med bevidstheden om at tusindvis af mennesker ligger levende begravet under ens fødder.Mellem Chacas og Punta Olympica - Cordillera Blanca

Dag 15: Huaraz

Denne dag er til fri disposition og afslapning efter et par strabadserende dage med store oplevelser på til tider dårlige veje. Huaraz er en livlig og charmerende by med gode indkøbsmuligheder og nogle fantastiske restauranter. Et besøg på det farverige marked er en fantastisk oplevelse og giver en god indsigt i de lokales hverdag.

Huaraz har en meget smuk Plaza de Armas og et lille hyggeligt regionalt museum som er et besøg værd. Udstillingen omfatter en stor mængde stenstatuer fra den meget tidlige Chavinkultur.

Huaraz har på trods af en befolkning på ca. 300.000 mennesker en dejlig provinsiel charme og byen emmer af aktivitet fra tidlig morgen til sen aften.

Huaraz kaldes også for Andesbjergenes Kathmandu og er den charmerende hovedstad i provinsen Ancash. Byen ligger indeklemt mellem de to bjergkæder Cordillera Blanca og Cordillera Negra i ca. 3.000 moh.

Huaraz er det naturlige udgangspunkt for trekking og bjergbestigning i Cordillera Blanca og det mindre besøgte Cordillera Huayhuash som ligger ca. 100 km syd for Huaraz.Cordillera Blanca - Huaraz

Dag 16: Huaraz-Caral-Lima

Denne dag fungerer primært som transportdag fra Cordillera Blancas høje tinder og store vidder gennem kystørkenen tilbage til hovedstaden Lima hvor I ankommer sidst på eftermiddagen.

På vejen lægger I vejen forbi Sydamerikas ældste bosættelse Caral.

Vi foreslår at I efter en til tider strabadserende rejse rundt i det nordlige Peru forkæler jer selv med et besøg på Limas og Perus absolut mest fantastiske restaurant La Rosa Nautica som ligger på en mole ude i Stillehavet.

Restauranten serverer alt hvad det peruanske køkken kan præstere af gastronomiske delikatesser til meget fornuftige priser.På vej mellem Huaraz og Lima

Dag 17: Lima på egen hånd og afrejse Lima

De fleste interkontinentale fly letter sen eftermiddag eller tidlig aften, så I har god tid til at se lidt af Lima inden I endegyldigt forlader Peru.

Det arkæologiske museum kan anbefales hvis I lige vil have sat de sidste par ugers kulturindtryk ind i en tidslinje. Efter museumsbesøget kan I besøge Plaza de Armas, hvor hovedparten af Limas koloniale arkitektur findes. I kan derefter besøge det smukke kloster Monasterio de San Francisco inkl. de underjordiske katakomber.

I skal være i lufthavnen ca. tre timer før afgang. På første sal i Lima lufthavn er der en del udmærkede spisesteder og forretninger hvor I kan fordrive tiden inden I letter fra Lima.

Happy Lama Travel kan også arrangere en guidet citytour i Lima.
Lima - Monasterio de San Francisco

Lamanyt

Referencer