Rejseinformation

Når du rejser til fjerne lande som, set med skandinaviske øjne, ofte vurderes som underudviklede hvad angår infrastruktur, organisation og generelle standarder er der ofte nogle forhold, som du bør være opmærksom på.

Du skal selvfølgelig også være meget opmærksom på om dine rejsedokumenter er i orden.

Vi har derfor, på baggrund af vores egen praktiske rejseerfaring, samlet nogle praktiske informationer, som du kan få brug for i dine rejseforberedelser.

Nedenstående er selvfølgelig ikke fyldestgørende og slet ikke ens i hele verden men blot vores anbefaling til hvad du bør være opmærksom på før og under din rejse.

Alkohol

Når du besøger et fremmed land er det vigtigt at forstå de lokale holdninger til indtagelse af alkohol. Nogle steder er det helt accepteret, andre steder ses der skævt til dig, hvis du drikker og i sær hvis du drikker for meget. I nogle lande er der et regulært forbud mod indtagelse af alkohol, så tænkt dig om før du kaster dig ud i at drikke med de lokale og hold dig langt væk fra hjemmebrændt alkohol. Oftest er det bare sjov i nye venners lag men andre gange kan du komme meget galt afsted.

Alkohol og tynd luft i eksempelvis Andesbjergene er desuden en meget skidt kombination og du kan blive meget syg, så det normale råd om at drikke med måde gælder uanset hvor du opholder dig og uanset i hvilken forbindelse alkohol tilbydes.

Bagage

Rejs så let som muligt. Man kan faktisk komme rigtig langt med lidt bagage og i de fleste lande er det muligt at vaske tøj undervejs via hotellerne som du bor på, så har du to overnatninger på samme hotel, så lad dem ordne dit vasketøj. Vær dog opmærksom på at der er lande hvor det ikke er muligt at få vasket undertøj og strømper. Det er som regel en fordel at pakke i bløde tasker som rygsække og duffelbags i stedet for kufferter med hård skal. Først og fremmest er de lettere at transportere i biler og på busser, men de bløde tasker er heller ikke så attraktive for bagagetyve.

Drikkepenge

De fleste steder i verden er det kutyme at give drikkepenge til guider, chauffører m.fl. hvis man synes at man har fået en god service. Det er selvfølgelig helt frivilligt om man vil give drikkepenge og i givet fald hvor meget, men det er altid meget værdsat.

Der er meget stor forskel på niveauet af drikkepenge rundt om i verden. Selv i forskellige dele af samme land kan der være stor forskel. Forskellen afspejler som regel uddannelsesniveauet og de lokale leveomkostninger.

Et rigtig godt eksempel er forskellen på Ecuador og Galapagosøerne som tilhører Ecuador. Leveomkostningerne er meget lavere i Ecuador end på Galapagos. Samtidig har guiderne på Galapagos en meget længere og mere specialiseret uddannelse.

Flybilletter

Du kan vælge selv at booke dine internationale flybilletter online eller lade Happy Lama Travel booke dem. Det er ca. 5% billigere, hvis du selv booker dine flybilletter.

Når du booker flybilletter er det meget vigtigt at du taster dit fuldstændig præcist som det står anført i dit pas. Du kan risikere at blive afvist ved indtjekning hvis dit navn står forkert anført på billetten.

Hvis Happy Lama Travel skal booke din flybillet kræver det en kopi af dit pas samt en forudbetaling på det forventede beløb, da vi betaler direkte uden refusionsmulighed.

Happy Lama Travel optræder som agent for de i transporten deltagende luftfartsselskaber, og det er alene disse, der har ansvaret for transportens korrekte gennemførelse.

Indenrigsfly og regionalfly på din rejsedestination er som regel en del af det tilbud du har modtaget på en rundrejse.

Forsikringer

Happy Lama Travel anbefaler kraftigt at du har en dækkende afbestillingsforsikring i tilfælde af at du bliver forhindret i afrejse. På den måde kan du få rejsens pris dækket og du kan rejse på et senere tidspunkt.

Du SKAL have en dækkende rejseforsikring og hvis du har særlige fysiske aktiviteter i dit rejseprogram som eksempelvis vandring, bjergbestigning, rafting og lign. skal du sikre dig tilstrækkelig dækning hvis du kommer til skade – Oftest kaldet ”farlig sport” i forsikringssprog.

Happy Lama Travel hjælper dig gerne med at udstede gode dækkende afbestillings- og rejseforsikringer, som opfylder netop dit behov.

Hvis du ønsker at rejse til et land som Danmarks udenrigsministerium fraråder rejser til kan du ikke tegne en rejseforsikring gennem et dansk forsikringsselskab. I disse tilfælde har Happy Lama Travel mulighed for at hjælpe gennem et britisk forsikringsselskab.

Fototilladelse

I nogle lande opkræves en fotoafgift hvis du vil fotografere eller filme på museer og lign. Afgiftsstørrelsen er meget forskellig og afspejler som regel det pågældende museums vigtighed. Du skal tage disse tilladelser alvorligt, da pengene går til drift og vedligeholdelse og du kan risikere en stor bøde ved ikke at overholde et fotoforbud.

Grænsetilladelse (Border Permit)

I nogle lande skal du have særlige tilladelser til at færdes i grænseregioner selv om du ikke krydser nogen landegrænse. Du skal tage de lokales råd om ikke at færdes uden tilladelse meget alvorligt, da du i værste fald kan blive arresteret.

Hygiejne og sanitet

Du skal være forberedt på at der i mange lande er en langt ringere sanitær standard end i dit eget hjem, især hvis du rejser meget lokalt. Du kan komme ud for at der ikke er varmt vand i bruseren, hvis der overhovedet er vand.

I mange lande er det almindeligt at brugt toiletpapir smides i en kurv i stedet for at blive skyllet ud, som vi er vant til. I mange lande er squat toiletter stadig udbredte og det er ikke altid at rengøringen holder dansk standard.

Sørg for altid at medbringe toiletpapir, hygiejnebind og håndsprit i håndbagagen, så du hurtigt kan få fat i det.

Klima

I mange lande er der store lokale forskelle på klimaet afhængig af geografi og årstid. Vejret har som regel også større udsving end vi kender det fra Danmark, så sørg for at undersøge de lokale forhold og tilrettelæg din oppakning efter det.

Lokale vejrfænomener som eksempelvis El Niño langs Sydamerikas Stillehavskyst kan desuden forstyrre klimanormalen markant.

Kost

En stor del af det at rejse er at smage den lokale gastronomi og der må du være indstillet på store forskelle rundt om i verden. Nogle lande er så priviligerede at have en stor og let tilgængelighed alsidighed i råvarer, mens andre lande har meget få råvarer at gøre godt med og alt importeret er meget dyrt. Det kan eksempelvis godt være en gastronomisk udfordring at rejse i tre uger på de mongolske stepper men se det som en del af oplevelsen. Rejser du off the beaten track kan det være svært at efterkomme ønsker om eksempelvis vegetarkost. Du kan dog være sikker på at de lokale gør det så godt de kan med de midler de har til rådighed.

Landtransport

Vejstandard og standard på transportmidler varierer meget afhængig af dit rejsemål. Hvis du rejser med bus foregår det altid med anerkendte busselskaber med styr på sikkerheden. Rejser du i privat bil med chauffør foregår det med professionelle chauffører som kender deres land og har styr på sin bil, men forvent ikke en Mercedes i et land hvor standarden er at man kører Kia.

Hvad der er lovpligtigt i Danmark anses tit for overflødigt i udlandet som eksempelvis brug af sikkerhedsseler som måske ikke engang er installeret. Det er heller ikke usædvanligt at færdselsloven tolkes meget liberalt.

Lokale forhold

Når man rejser er en stor del af oplevelsen at man kommer væk fra den kendte dagligdag som i vores del af verden kan synes meget organiseret uden de store overraskelser. Sådan er det ikke nødvendigvis i resten af verden. Du skal derfor være forberedt på at du kan blive konfronteret med lokale forhold som kan synes irrationelle, mystiske og endda provokerende. Du kan have en holdning til dem men du bør acceptere lokale forhold som en naturlig del af din rejse. På den måde får du det største udbytte af din rejse.

Lokale skikke (Do´s and dont´s)

Gør som de lokale så går det aldrig galt – 99% af jordens befolkning er flinke, rare og yderst gæstfrie mennesker, som kan berige din rejse med nogle helt andre oplevelser end de som står beskrevet i rejseplanen. Der er mange lokale skikke rundt om i verden og de fleste vil bære over med dig hvis du ikke efterkommer dem, men du kan gøre nogle helt elementære ting for hurtigt at overkomme en kulturbarriere på en smidig måde.

Nogle helt elementære ting du kan gøre er:
– Find ud af hvordan man hilser på hinanden
– Find ud af hvordan forholdet mellem kønnene er
– Tag altid skoene af før du træder ind i nogens hjem, uanset hvor ydmygt det er.
– Lær at sige goddag, tak og hvad hedder du på det lokale sprog

Lufthavnsskatter

De fleste lufthavnsskatter er i dag inkluderet i flybilletternes pris, men enkelte steder kan lokale lufthavnsskatter og gebyrer forekomme.

Medicin, sygdom og vaccinationer

De fleste lande har relativt velassorterede apoteker, men medbring et lille udvalg af gængs rejsemedicin som hovedpinepiller, piller mod diaré osv. især hvis rejsen går til meget tyndt befolkede områder.

Lider du af kroniske sygdomme som eksempelvis Diabetes bør du medbringe al medicin hjemmefra og orientere Happy Lama Travel om at du lider af en kronisk sygdom, så vi kan give besked til vores lokale samarbejdspartnere, hvis der skal tages særlige hensyn.

Får du brug for lægehjælp på din rejse vil din guide og vores lokale samarbejdspartner gøre sit bedste for at hjælpe dig. Vær opmærksom på at du de fleste steder skal betale lægen kontant for både konsultation, medicin og evt. undersøgelser (Røntgen osv.) Gem regningerne. Din rejseforsikring dækker som regel dine udgifter.

Du bør tage kontakt til din praktiserende læge for at få vejledning mht. vaccinationer. Du kan også søge informationer hos Statens Serum Institut, som er helt opdaterede på alverdens sygdomsrisici.

Pas

Dit pas skal selvfølgelig være gyldigt. De fleste lande kræver at dit pas er gyldigt i minimum seks måneder efter din udrejsedato fra det pågældende land. Nogle lande kræver desuden at der skal være et bestemt antal blanke sider tilbage i passet.

Happy Lama Travel skal altid have et scan/foto af dit pas til at foretage bookinger med.

Påklædning

Klæd dig altid efter forholdene hvad enten det er klimatiske forhold eller hvad der er socialt accepteret i det land som du besøger. Undgå at provokere med din påklædning især i forbindelse med besøg på religiøse helligdomme.

Strøm

Der er mange forskellige former på stikkontakter rundt om i verden, så medbring altid en multiadaptor. Trebenede stik kan meget sjældent anvendes rundt om i verden. Du kan meget enkelt selv lave en lille adaptor som konverterer dit trebenede stik til et gammeldags tobenet stik.

Mange lande bruger kun 110V – Du kan imidlertid sagtens bruge din 220V elektronik. Det tager bare lidt længere tid at lade op.

I mange lande er strømmen ustabil og nogle steder er der slet ikke strøm, så sørg altid for at lade dit kamera op når du har mulighed for det og medbring evt. en opladet powerbank eller ekstra batterier.

Toldkontrol

I de fleste lande bliver din bagage checket ved udrejse for at undersøge om du udfører ulovlige genstande – Oftest antikviteter. I nogle lande bliver din bagage også undersøgt ved indrejse fordi der ikke ønskes indført forskellige objekter som strider mod landets religiøse eller moralske overbevisning.

Valuta og kreditkort

Kontanter virker stadig bedst rundt om i verden, men der kan være meget store forskelle på hvilke valutaer som accepteres og i hvilke valører.

US-Dollars er anerkendt i praktisk talt hele verden. Medbring alternativt Euro, Britiske Pund eller Australske Dollars som dog stadig ikke accepteres alle vegne. Få guiden til at fortælle dig hvor du veksler mest smertefrit og til den bedste kurs.

Mange steder er det vanskeligt at betale med 100-dollarsedler, da de tit opfattes som værende falske.

Vær opmærksom på at mange lande har en øvre grænse for hvor mange kontanter du må indføre ligesom der kan være en grænse for hvor meget du må udføre af den lokale valuta.

I de fleste lande kan du betale med VISA og Mastercard på større restauranter osv. ligesom du kan bruge kreditkort til at hæve kontanter med. I nogle lande kan du imidlertid slet ikke anvende udenlandske kreditkort og i andre lande er det meget få steder som accepterer kreditkort, ligesom det som regel er mod et højt gebyr så kontanter er altid det sikre valg.

Visum

Nogle lande kræver visum for at du kan rejse ind i landet og der er rigtig mange forskellige typer visum og mange forskellige procedurer for at opnå visum. Til nogle lande skal du desuden have transitvisum hvis du mellemlander.

Happy Lama Travel vejleder selvfølgelig så godt som muligt med det er dit eget ansvar at have godkendte visa til hele din rejse. Du bør rette henvendelse til en diplomatisk repræsentation for det pågældende land for at undersøge proceduren.

Lamanyt