Oruro

De fleste besøgende i Bolivia passerer igennem Oruro, da byen ligger som et strategisk godt frokoststop på den lange køretur mellem Uyuni og La Paz. Selve byen Oruro er ikke særlig attraktiv. Klimaet er hårdt og som oprindelig mineby, har Oruro oplevet de obligatoriske op- og nedture og er i øjeblikket inde i en nedtur.

Oruros befolkning er imidlertid 90% oprindelig og traditionsrig, hvilket gør Oruro til Bolivias folklorehovedstad.

Hvert år i februar/marts måned kan du således opleve Bolivias største, mest traditionelle og mest farverige karneval i Oruro, som i pragt langt overgår de store karnevaller i La Paz, Santa Cruz, Tarija og Sucre. En otte dage lang fest forud for askeonsdag, som indleder den kristne fasteperiode, primært fejret af katolikker.

Djævledansen: Modsat eksempelvis karnevalet i brasilianske Rio de Janeiro hvor de lokale sambaskoler bestemmer temaet, indledes det bolivianske karneval altid med djævledansen – Et flere hundrede år gammelt ritual, som har overlevet siden kolonitiden.

Djævledansen indledes med op mod 300 dansere klædt i ekstravagante djævlekostumer med store tunge ansigtsmasker. Ud af gruppen træder China Supay – Djævlens hustru som med en forførende dans lokker ærkeenglen Michael. Omkring China Supay danser repræsentanter for de forskellige fag i byen, som kalder på ærkeenglen Michael for beskyttelse, samt dansere udklædt som inkaer og sorte slaver som spanierne bragte til Bolivia for at arbejde i sølvminerne.

To skuespil opstår af dansen – Det ene beskriver den spanske erobring og kolonialisering og det andet beskriver ærkeenglen Michaels sejr over djævlen og de syv dødssynder. På trods af, at symbolikken til kolonitiden og undertrykkelsen af de lokale er slet skjult, stammer ritualet fra en prækolonial fejring af og taksigelse til Pachamama – Moder jord.

Efter den store djævledans fortsætter karnevalet rundt omkring i byen i otte dage. Efter karnevalet falder Oruro tilbage i dvale og forberedelsen til næste års karneval påbegyndes med stor entusiasme.

Ønsker du at besøge Oruro på din rejse i Bolivia, så kontakt Happy Lama Travel med dine præferencer og lad os sammen arrangere en spændende individuel rejse til Bolivia.

Amazonas
Che Guevara Trail
Cochabamba
Copacabana
Cordillera Real
El Fuerte
Jesuitterruten
La Paz
Oruro
Potosí
Salar de Uyuni
Santa Cruz
Sucre
Tarabuco
Tarija
Titicacasøen
Tiwanaku

Lamanyt