Tiwanaku

Halvanden times kørsel mod Titicacasøen fra La Paz oplever du Tiwanakukulturen mægtige hovedstad som på mange måder matcher den senere inkakulturs arkitektoniske bedrifter. Ruinkomplekset er, på trods af at kun en lille del af ruinerne er blevet udgravet, ret omfangsrigt. Dette til trods konkluderer forskere at Tiwanakuerne var dygtige til astronomi og matematik, muligvis dygtigere end de ellers ret så kløgtige inkaer.

Den store Tiwanakukultur herskede på det bolivianske højland i nærheden af vore dages La Paz og i dele af det nuværende Chile og Peru længe før inkaerne erobrede og koloniserede området. Kulturen var på sit højeste fra omkring kristi fødsel til år 1200, men menes at have sin oprindelse ca.1500 f. kr.

Tiwanakukulturen er på mange måder fortsat ukendt, men arkæologerne har afdækket tilstrækkelige beviser til med rimelig sikkerhed at kunne fastslå, at de omfangsrige Tiwanakuruinerne i nærheden af Titicacasøen, er resterne af Tiwanakukulturens hovedstad og ceremonielle højborg – Det menes at byen husede et sted mellem 50.000 og 125.000 mennesker.

Tiwanakukulturens hovedstad blev overtaget af inkaerne omkring år 1200 e. Kr. og resterne af den stolte kultur forsvandt ganske pludseligt. Inkalegenderne hævder imidlertid, at deres gudekonge Wiracocha skabte menneskeheden og byggede byen for dem. Arkæologiske beviser modsiger dog denne legende.

Efter spaniernes ankomst i begyndelsen af 1500-tallet, blev ruinerne plyndret og skattene sendt til Spanien. Den katolske kirke beordrede mange af artefakterne ødelagt, da de ansås som hedenske gudebilleder. Traditionen tro benyttede spanierne stenblokke fra store monumenter til at bygge deres egne huse.

De få artefakter, som fortsat eksisterer, opbevares i tre bolivianske museer, hvoraf de to ligger i La Paz.

Det største og vigtigste levn fra den store kultur – Den spektakulære monolit Bennetto Pachamama, blev gudskelov reddet fra en langsom men sikker forurenings- og grafittidød fra en central plads foran det nationale fodboldstadion i La Paz og er nu udstillet i restaureret stand på sin oprindelige plads i Tiwanaku.

Ønsker du at besøge Tiwanaku på din rejse i Bolivia, så kontakt Happy Lama Travel med dine præferencer og lad os sammen arrangere en spændende individuel rejse til Bolivia.

Amazonas
Che Guevara Trail
Cochabamba
Copacabana
Cordillera Real
El Fuerte
Jesuitterruten
La Paz
Oruro
Potosí
Salar de Uyuni
Santa Cruz
Sucre
Tarabuco
Tarija
Titicacasøen
Tiwanaku

Lamanyt