Ækvator

Ækvator: Ecuador er helt oplagt opkaldt efter den ækvatoriale linje som skærer landet over lige nord for hovedstaden Quito. Langs Ækvator står mange små monumenter, som markerer jordklodens halvering, hvor du kan lave klassikeren med en fod på henholdsvis den sydlige og den nordlige halvkugle.

Ækvator blev defineret og beskrevet af den franske opdagelsesrejsende og matematiker Charles de la Condamine på en ekspedition til Sydamerika i perioden 1736 – 1744, som havde det formål at definere Ækvator og fabrikere det første brugbare kort over Amazonas.

Den direkte årsag til ekspeditionen var dog, at Isaac Newton påstod, at jordkloden ikke var helt rund men svagt elipseformet ved Ækvator. En påstand som franske videnskabsmænd satte sig for at (mod)bevise.

Charles de la Condamine blev derfor sendt til Ecuador samtidig med at andre franske videnskabsmænd tog til Lapland for at måle breddegrader omkring Polarcirklen. Til mange franskmænds ærgrelse beviste Charles de la Condamine Isaac newtons påstand om den ækvatoriale bule. Ekspeditionen gav desuden anledning til introduktionen af det metriske system.

Denne magiske linje resulterer også i små sjove finurligheder, hvor det sjoveste eksempel er hvordan vand opfører sig i et afløb henholdsvis nord og syd for Ækvator. Du vil helt sikkert få illustreret at vandet løber modsat afhængig af hvilket del af jordkloden du står på. Et trick som imidlertid ikke er så reelt som det kan se ud i praksis, da det er bevist, at man sagtens kan påvirke vandet til at løbe den ”forkerte vej”.

La Mitad del Mundo: Monumentet for verdens midte ligger ca. 23 km. nord for hovedstaden Quito og er et kolossalt mindesmærke om Charles de la Condamines ekspedition og opdagelser.

La Mitad del Mundo er et stort område med museer, restauranter, forretninger samt forskellige monumenter og er et populært weekendudflugtsmål for Quiteños. Hvis du kommer tidligt på dagen, har du tid til at vandre til Pululaguavulkanens kraterkant, hvorfra du har en smuk udsigt.

Ønsker du at besøge Ækvator og La Mitad del Mundo på din rejse i Ecuador, så kontakt Happy Lama Travel med dine præferencer og lad os sammen arrangere en spændende individuel rejse til Ecuador.

Amazonas
Avenue of Volcanos
Baños
Cotopaxi
Cuenca
Galapagos
Guayaquil
Ingapirca
Loja
Machalilla
Mindo
Otavalo
Quillotoa
Quito
Riobamba
Ruta del Sol
Tinalandia
Vilcabamba
Zaruma
Ækvator

Lamanyt