Individuelle rejser

Ingapirca

Ingapirca: Ruinerne af Ingapirca i 3.230 moh. tæt på Cuenca er de vigtigste inkaruiner i Ecuador og nogle af inkatidens fineste mørtelfrie stensætninger med trapezformede nicher og døråbninger som kendetegner Inkakulturens arkitektur. Arkæologer mener, at den overordnede opbygning, kendt som Soltemplet, havde religiøse og ceremonielle formål.

Selvom Ingapirca er berømt for den klassiske inkastruktur var Ingapirca, som kan oversættes til stenvæg, allerede en bosættelse for den indfødte Cañarikultur 500 år tidligere og paradoksalt nok, er det i dag direkte efterkommere af cañarier som administrerer og vedligeholder det største inkaikon i Ecuador. Når du besøger Ingapirca har du også mulighed for at besøge det lille museum som udstiller både Cañari og inkaartefakter.

Inkaerne i Ecuador: Indtil begyndelsen af 1400-tallet var inkariget koncentreret omkring Cusco i Peru, hvilket ændrede sig dramatisk, da inkakongen Pachacuti begyndte at ekspandere inkariget. Da inkaerne i ca. 1460 bankede på døren hos Cañarierne i det nuværende Ecuador var det under ledelse af inkakongen Tupac Yupanqui, som blev mødt med en hidtil uset stor modstand fra indfødte stammer, især cañarierne.

Efter erobringen fik Tupac Yupanqui sønnen Huayna Capac med en cañariprinsesse. Huayna Capac overtog tronen og brugte det meste af sit liv på at rejse riget tyndt for at holde sammen på det fra Colombia til Bolivia.

Efter Huayna Capacs død regerede hans to sønner Atahualpa og Huascar fra henholdsvis Quito og Cusco, men ville begge have fuld kontrol over det store rige. De lå derfor i borgerkrig med hinanden og Atahualpa beordrede sin hær sydpå samtidig med, at spanierne ankom til det nordlige Ecuador og da de spanske tropper, anført af Francisco Pizarro, i 1532 tørnede sammen med Atahualpa i Cajamarca i Peru, betød det i praksis begyndelsen til enden for inkaernes storslåede kultur.

Inkaerne introducerede udover deres sprog, Quechua, nye afgrøder og dyrkningsprincipper. De byggede byer og et netværk af veje på kryds og tværs af det omfangsrige inkarige, herunder en forlængelse af deres berømte hovedvej – Qhapac Nan, som sikrede hurtig kommunikation mellem Cusco og Quito.

Ønsker du at besøge Ingapirca på din rejse i Ecuador, så kontakt Happy Lama Travel med dine præferencer og lad os sammen arrangere en spændende individuel rejse til Ecuador.

Amazonas
Avenue of Volcanos
Baños
Cotopaxi
Cuenca
Galapagos
Guayaquil
Ingapirca
Loja
Machalilla
Mindo
Otavalo
Quillotoa
Quito
Riobamba
Ruta del Sol
Tinalandia
Vilcabamba
Zaruma
Ækvator

Lamanyt

Referencer